Φρουκτόζη, ο Τρομοκράτης του Εντέρου μας

Όπως είναι φυσικό πολλά από τα προβλήματα που σχετίζονται με τη ζάχαρη βρίσκονται στο έντερο. Ειδικότερα η φρουκτόζη, είτε από επεξεργασμένα ζαχαρούχα τρόφιμα είτε από υπερβολική κατανάλωση φρούτων βλάπτει όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Η περίσσεια φρουκτόζης που αφήνεται να παραμείνει στο έντερο μπορεί να δημιουργήσει πολλά δυσάρεστα συμπτώματα, από φούσκωμα και κράμπες μέχρι διάρροια και συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Η υψηλή συγκέντρωση φρουκτόζης στο έντερο μπορεί να παρεμβαίνει επίσης στην απορρόφηση της τρυπτοφάνης.

Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που πρέπει να λαμβάνουμε από τη διατροφή μας και είναι ο άμεσος πρόδρομος του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, ο οποίος είναι σημαντικός για την υγιή διάθεση και την εκτελεστική λειτουργία. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο η δυσαπορρόφηση φρουκτόζης συνδέεται με συμπτώματα κατάθλιψης.

Ο βλεννογόνος του εντέρου είναι η πολύτιμη μήτρα μέσω της οποίας απορροφούμε τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές. Βοηθά επίσης να διατηρείται η εντερική χλωρίδα. Το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να κάνετε είναι να ανοίξετε τρύπες στην επένδυση του εντέρου σας, αλλά αυτό είναι που η συμπυκνωμένη φρουκτόζη φαίνεται να μπορεί να το κάνει. Η αυξημένη εντερική διαπερατότητα, επιτρέπει τη διαρροή φλεγμονωδών βακτηριακών συστατικών από το έντερο στην κυκλοφορία. Η διαρροή αυτών των βακτηριακών συστατικών στο αίμα σας είναι μια σημαντική αιτία της συστηματικής φλεγμονής και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Αυτό γίνεται γιατί αλλάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του εγκεφάλου και του σώματός σας.

Ενώ οι υψηλές συγκεντρώσεις φρουκτόζης από επεξεργασμένα τρόφιμα έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη διαπερατότητα του εντέρου, αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει όταν μικρές ποσότητες φρουκτόζης καταναλώνονται σε ολόκληρα, φρέσκα φρούτα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ινώδη μήτρα στην οποία δεσμεύονται τα σάκχαρα, το νερό, και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων επίσης είναι περιορισμένη επειδή οι φυτικές ίνες τα κάνουν πιο χορταστικά. Για παράδειγμα, θα ήταν αρκετά δύσκολο να φάτε πέντε μήλα, αλλά είναι πανεύκολο να πιείτε τη ζάχαρη που περιέχεται σε πέντε μήλα όταν είναι χυμός.