4 Βήματα για να συγχωρήσετε τον εαυτό σας και τους άλλους

Πιθανόν να έχετε πληγωθεί από κάποιον στο παρελθόν ή μπορεί να έχετε κάνει κάτι που θα θέλατε να μην είχατε κάνει και τώρα να είστε θυμωμένοι με τον εαυτό σας. Ξέρετε ότι δεν πρέπει να αφήσετε το θυμό ή την απογοήτευση να σας κατακλύσει. Το να συγχωρήσετε αυτό το άτομο ή τον εαυτό σας μπορεί να είναι πιο εύκολο να το πείτε παρά να το κάνετε. Όταν όμως μπορείτε πραγματικά να το ξεπεράσετε, απελευθερώνετε όλα αυτά τα συσσωρευμένα αρνητικά συναισθήματα μέσα σας. Αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας και προχωράτε με αυτοπεποίθηση στη ζωή σας.

Φυσικά, αυτά τα οφέλη εξαρτώνται από την ενεργοποίηση της πραγματικής συγχώρεσης, η οποία απαιτεί πολλή δουλειά. Αλλά αξίζει τον κόπο. “Όταν συγχωρείς, βλέπεις την προσωπικότητα σε αυτόν που σε πλήγωσε και έχεις μια ευρύτερη ιστορία για το ποιος είναι”, λέει ο Robert Enright. Η συγχώρεση είναι μια επιλογή. “Όταν βλέπεις ότι κάποιος είναι κάτι περισσότερο από αυτό που σου έκανε, συνειδητοποιείς ότι εσύ είσαι κάτι περισσότερο από αυτό που σου έγινε. Αρχίζεις να βλέπεις την έμφυτη αξία σε όλους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σου”.

Τι εννοούμε όταν λέμε συγχώρεση;

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με το τι σημαίνει συγχώρεση, οι οποίοι μπορεί να την κάνουν να φαίνεται πιο δύσκολη από ό,τι είναι. Οι άνθρωποι εξισώνουν τη συγχώρεση με το να υποχωρούν και να μην αγωνίζονται για τη δικαιοσύνη αλλά δεν πρόκειται για συγχώρεση της κακής συμπεριφοράς. Μπορείτε ακόμα να θεωρείτε κάποιον υπεύθυνο ενώ επιλέγετε να απελευθερώσετε τη δυσαρέσκεια.

Βασικά, η συγχώρεση είναι ένα συνειδητό, εκούσιο βήμα για να αφήσετε μια μνησικακία. Και δεν είναι γρήγορο ή απλό. “Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να συγχωρήσουν επειδή υποθέτουν ότι αυτό πρέπει να συμβεί αμέσως”, λέει η Suzanne Freedman. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο από ένα χρόνο για να συγχωρήσει κάποιος. Πρόκειται για ένα ταξίδι με σκαμπανεβάσματα, και μπορεί να πηγαινοέρχεστε για το τι θέλετε να κάνετε.

Είστε έτοιμοι να αρχίσετε να χτίζετε το δρόμο της συγχώρεσης; Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να ακολουθήσετε τη βαθιά συγχώρεση. Βασίζονται στις τέσσερις φάσεις που προσδιορίστηκαν από τους Enright και Freedman.

Πάρτε την απόφαση να συγχωρήσετε!

Η πρώτη είναι η φάση της αποκάλυψης. Εντοπίστε, μέσω θεραπείας ή ημερολογίου, ποιος και τι ακριβώς σας έκανε να αναστατωθείτε. Αν μπορείτε, με ασφάλεια, πείτε στο άτομο πώς σας επηρέασαν οι πράξεις του. Ακολουθεί η φάση της απόφασης, κατά την οποία δηλώνετε στον εαυτό σας ότι θέλετε να συγχωρήσετε. (Σημείωση: Δεν πειράζει αν δεν θέλετε να συγχωρήσετε ή αν δεν έχετε φτάσει ακόμα εκεί).

Αν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε, σκεφτείτε αν η προσκόλληση στην αγανάκτησή σας λειτουργεί υπέρ σας. Όταν ζούμε με την αγανάκτηση, έχουμε την τάση να αναπολούμε συχνά το άτομο που μας πλήγωσε. Μπορεί σιγά σιγά να διολισθήσουμε σε μια απαισιόδοξη κοσμοθεωρία και ως αποτέλεσμα να αποφύγουμε τις σχέσεις. Ένα άτομο έχει τόση μεγάλη δύναμη πάνω σας που τώρα η ικανότητά σας να εμπιστεύεστε και να νιώθετε χαρά έχει καταστραφεί. Αυτό είναι ένα κίνητρο για να συγχωρήσετε.

Κάντε τη δουλειά της συγχώρεσης!

Τώρα για την τρίτη φάση (τη μεγάλη δουλειά): Ρωτήστε τον εαυτό σας ποια είναι η ιστορία πίσω από το άτομο που σας αναστάτωσε. Πώς ανατράφηκε; Τι πληγές έχει; “Πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για ένα ευάλωτο, φοβισμένο, μπερδεμένο άτομο που ξεσπά πάνω σας”, λέει ο Enright.

Ως επόμενο βήμα, σκεφτείτε να δώσετε κάτι καλό στον παραβάτη, όπως καλά λόγια, ένα τηλεφώνημα ή μια δωρεά στο όνομά του. Αυτή η πράξη παγιώνει την έλλειψη κακών αισθημάτων και μπορεί να τους εμπνεύσει να γίνουν και αυτοί καλύτεροι.

Στηριχθείτε στα θετικά της συγχώρεσης.

Τελευταία έρχεται η φάση της ανακάλυψης. Ο Enright προτείνει να γράψετε ημερολόγιο για το ποιος είστε ως άνθρωπος αφού τα αφήσετε όλα πίσω. Αισθάνεστε πιο άξιος να συμπονάτε τον εαυτό σας; Είστε πιο ευαίσθητοι στον πόνο των άλλων; Αισθάνεστε έναν νέο σκοπό στη ζωή σας; Αν η απάντησή σας σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις είναι ένα ηχηρό ναι, δώστε στον εαυτό σας ένα χτύπημα στο στην πλάτη. Αποστολή εξετελέσθη!

Συγχωρήστε και τον εαυτό σας.

Εντάξει, έχετε κατακτήσει (ή εργάζεστε πάνω σε αυτό) το να συγχωρείτε τους άλλους. Αλλά τι γίνεται με εσάς; Είναι και αυτό ένα εσωτερικό πράγμα! Η White βρίσκει ότι οι γυναίκες συχνά δυσκολεύονται με την αυτοσυγχώρεση επειδή τείνουν να είναι τελειομανείς και το να παραδεχτείς την αλήθεια σημαίνει ότι παραδέχεσαι την αποτυχία.

Ένα απλό αλλά ισχυρό τέχνασμα: “Συνηθίστε να ρωτάτε τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα όταν τα κάνετε θάλασσα”, λέει. “Αυτό δημιουργεί πραγματική αυτοπεποίθηση, επειδή η αυτοεκτίμησή σας προέρχεται από την ικανότητά σας να αναλαμβάνετε την ευθύνη και να διορθώνετε τα πράγματα“. Προχωρήστε ένα βήμα παραπέρα, σημειώνοντας ποιος θα θέλατε να είστε και αρχίστε να ζείτε αυτό το όραμα.

Πηγή: #womenshealthmag