Δέκα Πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την ψυχική σας υγεία

 

1.Εκτιμήστε τον εαυτό σας:

Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με ευγένεια και σεβασμό και αποφύγετε την αυτοκριτική. Βρείτε χρόνο για τα χόμπι και τα αγαπημένα σας έργα ή διευρύνετε τους ορίζοντές σας. Λύστε καθημερινά ένα σταυρόλεξο, φυτέψτε έναν κήπο, κάντε μαθήματα χορού, μάθετε να παίζετε ένα όργανο ή να μιλάτε άπταιστα μια άλλη γλώσσα.

2. Φροντίστε το σώμα σας:

Το να φροντίζετε τον εαυτό σας σωματικά μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία. Φροντίστε να:

  • Να τρώτε θρεπτικά γεύματα
  • Να αποφεύγετε το κάπνισμα και το άτμισμα.
  • Πίνετε άφθονο νερό
  • Ασκηθείτε. Η άσκηση συμβάλλει στη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους και στη βελτίωση της διάθεσης.
  • Να κοιμάστε αρκετά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έλλειψη ύπνου συμβάλλει στο υψηλό ποσοστό κατάθλιψης στους φοιτητές. 

3. Περιστοιχίστε τον εαυτό σας με καλούς ανθρώπους:

Οι άνθρωποι με ισχυρούς οικογενειακούς ή κοινωνικούς δεσμούς είναι γενικά πιο υγιείς από εκείνους που δεν έχουν δίκτυο υποστήριξης. Κάντε σχέδια με υποστηρικτικά μέλη της οικογένειας και φίλους ή αναζητήστε δραστηριότητες όπου μπορείτε να γνωρίσετε νέους ανθρώπους, όπως μια λέσχη, ένα μάθημα ή μια ομάδα υποστήριξης.

4. Δώστε στον εαυτό σας:

Προσφέρετε εθελοντικά το χρόνο και την ενέργειά σας για να βοηθήσετε κάποιον άλλον. Θα νιώσετε όμορφα που κάνατε κάτι χειροπιαστό για να βοηθήσετε κάποιον που το έχει ανάγκη – και είναι ένας πολύ καλός τρόπος να γνωρίσετε νέους ανθρώπους.

5. Μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε το άγχος:

Είτε σας αρέσει είτε όχι, το άγχος είναι μέρος της ζωής. Εξασκηθείτε σε καλές δεξιότητες αντιμετώπισης: Δοκιμάστε τις Στρατηγικές για το άγχος του ενός λεπτού, κάντε Τάι Τσι, γυμναστική, κάντε μια βόλτα στη φύση, παίξτε με το κατοικίδιό σας ή δοκιμάστε τη συγγραφή ημερολογίου ως μέσο μείωσης του άγχους. Επίσης, θυμηθείτε να χαμογελάτε και να βλέπετε το χιούμορ στη ζωή. Έρευνες δείχνουν ότι το γέλιο μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να απαλύνει τον πόνο, να χαλαρώσει το σώμα σας και να μειώσει το στρες.

6. Ηρεμήστε το μυαλό σας:

Δοκιμάστε το διαλογισμό, το Mindfulness και/ή την προσευχή. Οι ασκήσεις χαλάρωσης και η προσευχή μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση του μυαλού σας και την προοπτική της ζωής σας. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε ηρεμία και να ενισχύσετε τα αποτελέσματα της θεραπείας.

7. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους:

Αποφασίστε τι θέλετε να πετύχετε ακαδημαϊκά, επαγγελματικά και προσωπικά και γράψτε τα βήματα που χρειάζεστε για να πραγματοποιήσετε τους στόχους σας. Στοχεύστε ψηλά, αλλά να είστε ρεαλιστές και να μην κάνετε υπερβολικό προγραμματισμό. Θα απολαύσετε μια τεράστια αίσθηση ολοκλήρωσης και αυτοεκτίμησης καθώς θα προχωράτε προς τον στόχο σας.

8. Σπάστε τη μονοτονία:

Αν και οι ρουτίνες μας κάνουν πιο αποδοτικούς και ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς, μια μικρή αλλαγή ρυθμού μπορεί να ζωντανέψει ένα κουραστικό πρόγραμμα. Αλλάξτε τη διαδρομή του τζόκινγκ σας, προγραμματίστε ένα οδικό ταξίδι, κάντε μια βόλτα σε ένα διαφορετικό πάρκο, κρεμάστε μερικές νέες φωτογραφίες ή δοκιμάστε ένα νέο εστιατόριο.

9. Αποφύγετε το αλκοόλ και άλλα ναρκωτικά:

Περιορίστε τη χρήση αλκοόλ στο ελάχιστο και αποφύγετε άλλα ναρκωτικά. Μερικές φορές οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αλκοόλ και άλλα ναρκωτικά για να “αυτοθεραπευτούν”, αλλά στην πραγματικότητα το αλκοόλ και τα άλλα ναρκωτικά απλώς επιδεινώνουν τα προβλήματα.

10. Ζητήστε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε:

Η αναζήτηση βοήθειας είναι ένδειξη δύναμης – όχι αδυναμίας. Και είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα μπορούν να αναρρώσουν από την ψυχική ασθένεια και τον εθισμό και να ζήσουν μια πλήρη, ικανοποιητική ζωή.

*Μετάφραση από την National Mental Health Association/National Council for Community Behavioral Healthcare.