Είναι η Ρεφλεξολογία η απάντηση στις Εξάψεις στις Εμμηνοπαυσιακές γυναίκες;

Οι εξάψεις είναι ένα κοινό παράπονο κατά την εμμηνόπαυση και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής πολλών γυναικών.
 
Η HRT ,θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, λέγεται ότι είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης –και ειδικότερα των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων. Η θεραπεία είναι γνωστό ότι έχει πολλές πιθανές παρενέργειες, που κυμαίνονται από πονοκεφάλους και κολπική αιμορραγία έως αυξημένο κίνδυνο των θρόμβων αίματος και του καρκίνου του μαστού σε ορισμένες γυναίκες.
 
Για το λόγο αυτό, είναι κατανοητό ότι πολλές γυναίκες στην μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο αναζητούν φυσικές εναλλακτικές λύσεις που θα τις βοηθήσουν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους.
 
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Complementary Therapies in Clinical Practice2 είχε ως στόχο να εντοπίσει τα αποτελέσματα της ρεφλεξολογίας όταν εφαρμόζεται σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση στα αγγειοκινητικά προβλήματα και στην ποιότητα ζωής.
 
Στη μελέτη συμμετείχαν 120 γυναίκες που παρακολουθούσαν μια πολυκλινική εμμηνόπαυσης στην Τουρκία, στην εμμηνόπαυση, στην προεμμηνόπαυση ή στη φάση μετά την εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες αυτές δεν ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή και εμφάνιζαν εξάψεις τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα.
 
Κατανεμήθηκαν τυχαία είτε στην πειραματική ομάδα είτε στην ομάδα ελέγχου (58 και 62 γυναίκες, αντίστοιχα). Οι γυναίκες στην πειραματική ομάδα έλαβαν δύο συνεδρίες 25 λεπτών της μεθόδου ρεφλεξολογίας Ingham, μία φορά την εβδομάδα για έξι εβδομάδες. Όσες συμμετείχαν στην ομάδα ελέγχου έλαβαν δύο συνεδρίες μάλαξης ποδιών διάρκειας 25 λεπτών, μία φορά την εβδομάδα για έξι εβδομάδες.
 
Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω μιας φόρμας αναγνώρισης και αξιολόγησης, οπτικής αναλογικής κλίμακας (VAS), ερωτηματολογίου ποιότητας ζωής ειδικής για την εμμηνόπαυση (MENQOL) και της καταγραφής των ημερήσιων εξάψεως των συμμετεχόντων.
 
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εξάψεις, οι ιδρώτες και οι νυχτερινές εφιδρώσεις μειώθηκαν και στις δύο ομάδες. Ωστόσο οι γυναίκες που έλαβαν ρεφλεξολογία εμφάνισαν στατιστικά σημαντική μεγαλύτερη μείωση σε σύγκριση με εκείνες της ομάδας μασάζ ποδιών.
 
Η ρεφλεξολογία βελτίωσε επίσης σημαντικά προβλήματα στον σεξουαλικό τομέα (για παράδειγμα, αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία και αποφυγή σεξ).
 
πηγή :blog.fht.org