Ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε βράδυ; Το “ρολόι του σώματος” της κινεζικής ιατρικής εξηγεί το γιατί.
Τα ανθρώπινα όντα έχουν μια εγγενή και ισχυρή σύνδεση με το φως του ήλιου που εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών. Πριν από την έλευση του ηλεκτρισμού ήμασταν δεσμευμένοι από τους περιορισμούς του φωτός της ημέρας και οι κύκλοι του ύπνου μας ακολουθούσαν το ίδιο. Αλλά σήμερα, ο ηλεκτρισμός και η τεχνολογική διέγερση επιτρέπουν στο μυαλό και το σώμα μας να είναι ενεργά μετά τη δύση του ηλίου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καταστροφές στην υγεία μας.
Πολλές ορμονικές διεργασίες στο σώμα μας είναι κυριολεκτικά καλωδιωμένες ώστε να ενορχηστρώνονται από το ηλιακό φως και την απουσία ηλιακού φωτός. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η τήρηση ενός φυσιολογικού μοτίβου ύπνου είναι επομένως εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας.
Το “ρολόι του σώματος”
Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι κοιμούνται εύκολα, αλλά ξυπνούν την ίδια ώρα στη μέση της νύχτας. Αυτό μπορεί να είναι απίστευτα απογοητευτικό, ειδικά αν δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε και ξυπνάτε κουρασμένοι την επόμενη μέρα. Η έννοια του “ρολογιού του οργάνου” στην κινεζική ιατρική είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την κατανόηση του γιατί συμβαίνει αυτό. Στην κινεζική ιατρική, η ενέργεια ή το τσι, κινείται μέσω των μεσημβρινών και των οργάνων του σώματος σε έναν 24ωρο κύκλο.
Κάθε δύο ώρες το qi (ή η ενέργεια) είναι ισχυρότερο μέσα σε ένα συγκεκριμένο όργανο και τις λειτουργίες του μέσα στο σώμα. Και δεν είναι μόνο αυτό – το σώμα, ο νους και τα συναισθήματα είναι αδιαχώριστα στην κινεζική ιατρική – που σημαίνει ότι αν έχετε δυσαρμονία στο φυσικό σας σώμα, αυτή συνδέεται με τη συναισθηματική σας κατάσταση.
Έτσι, αν ξυπνάτε στις 3 π.μ., όταν η ενέργεια του Ήπατος κορυφώνεται, μπορεί να πάσχετε από στασιμότητα του Qi του Ήπατος, η οποία μπορεί να σχετίζεται με ανθυγιεινή διατροφή, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ανεπίλυτο θυμό ή υψηλά επίπεδα στρες. Αν ξυπνάτε συστηματικά στις 4 π.μ. – θα μπορούσε να οφείλεται σε ανισορροπία των Πνευμόνων σας, η οποία σχετίζεται με τη θλίψη και τη θλίψη, την κόπωση ή τη μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η πιο σημαντική ώρα για να κοιμηθείτε!
Πολλοί από εμάς είμαστε συνηθισμένοι νυχτοπούλια και δεν το σκεφτόμαστε καθόλου, ειδικά αν κοιμόμαστε αξιοπρεπώς κάθε βράδυ. Όμως, σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, δεν έχει σημασία μόνο το πόσο κοιμάστε, αλλά και το πότε κοιμάστε. Συνιστάται η ώρα του ύπνου στις 10:30μμ (το αργότερο) ώστε να κοιμάστε μέχρι τις 11μμ, όταν το Ήπαρ και η Χοληδόχος κύστη αρχίζουν να ρυθμίζουν το Chi, να επεξεργάζονται τα συναισθήματα, να εξισορροπούν τις ορμόνες και να αποτοξινώνουν το σώμα.
Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, από τις 11 μ.μ. έως τις 3 π.μ., το οποίο συσχετίζεται με το Ήπαρ και τη Χοληδόχο κύστη, είναι το πιο σημαντικό διάστημα όσον αφορά τη διατήρηση της υγείας, ειδικά καθώς γερνάμε. Πολλοί από εμάς έχουν ακούσει το παλιό ρητό: “Κάθε ώρα ύπνου πριν από τα μεσάνυχτα αξίζει δύο μετά τα μεσάνυχτα”.
Η ιδέα αυτή υποστηρίζεται από τη σύγχρονη επιστήμη του ύπνου – βιώνουμε το βαθύτερο μέρος του ύπνου κατά το πρώτο τρίτο της νύχτας. Αυτός ο βαθύς ύπνος, ή ύπνος αργών κυμάτων (SWS), είναι το πιο αναζωογονητικό μέρος του ύπνου μας. Κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών μειώνεται η ορμόνη του στρες κορτιζόλη και αυξάνεται η δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, γεγονός που μας επιτρέπει να ξεκουραστούμε πλήρως και να απομακρυνθούμε από τις αντιδράσεις μάχης ή φυγής που κυριαρχούν κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης.
Η SWS σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση. Η έλλειψη αυτού του τύπου ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λειτουργικότητα και εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και σε αίσθημα αφύπνισης που δεν είναι αναζωογονητικό. Επιπλέον, η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη, η οποία είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση του σώματός μας από τους καθημερινούς τραυματισμούς και τη διατήρηση της υγείας, απελευθερώνεται από τις 9μμ-7πμ, καθιστώντας κάθε ώρα ύπνου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κρίσιμη.
Ανατρέξτε στον παρακάτω οδηγό για να βρείτε κάποιες πληροφορίες σχετικά με το γιατί μπορεί να ξυπνάτε μια συγκεκριμένη ώρα. Ο βελονισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξισορροπήσετε το Chi μέσα στο σώμα σας για να βελτιώσετε τον ύπνο και την ενέργεια και να εξισορροπήσετε τα συναισθήματα. Η γιόγκα, ο διαλογισμός, η σωματική δραστηριότητα, η υγιεινή διατροφή και η τήρηση μιας σταθερής ώρας ύπνου θα επηρεάσουν επίσης σημαντικά τον ύπνο σας.
9 μ.μ. – 11 μ.μ. Τριπλός Θερμαστής (σχετίζεται με την καρδιά και το περικάρδιο)
Συναίσθημα: Χαρά ή έλλειψη χαράς, κατάθλιψη, απελπισία.
Λειτουργίες: Ο τριπλός θερμαστής δεν είναι ένα ξεχωριστό όργανο, αλλά σχετίζεται με το ενδοκρινικό και το λεμφικό μας σύστημα. Ελέγχει τον μεταβολισμό μέσα στο σώμα.
Συμπτώματα ανισορροπίας: Μανία, αίσθημα ενοχής, κατάθλιψη, κόπωση των επινεφριδίων, ορμονική ανισορροπία, υποτονικός μεταβολισμός, συχνοί πονοκέφαλοι, κόπωση, πόνοι στα αυτιά, πρησμένοι λεμφαδένες, ινομυαλγία, διαταραχή του θυρεοειδούς, εναλλασσόμενα ρίγη και πυρετός.
Συμβουλές: Αποφύγετε το τεχνητό φως μετά τις 21:00.
11 μ.μ. – 1 π.μ. Χοληδόχος κύστη (συνδέεται στενά με το ήπαρ)
Συναίσθημα: Αναποφασιστικότητα
Λειτουργίες: Η χοληδόχος κύστη αποθηκεύει και αποβάλλει χολή για να διευκολύνει τη σωστή πέψη. Κυβερνά επίσης τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ελέγχει τους μυς και τους τένοντες και ρυθμίζει τα όνειρα.
Συμπτώματα ανισορροπίας: Αναποφασιστικότητα, συχνοί αναστεναγμοί, βιαστικές αποφάσεις, κακή κρίση, δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, ντροπαλότητα, δειλία, υψηλή χοληστερόλη, δυσαρέσκεια, ύπνος που διαταράσσεται από όνειρα, αδύναμοι τένοντες, τενοντίτιδα.
Συμβουλές: Αποφύγετε το αλκοόλ, τα τρανς λιπαρά και τα πικάντικα φαγητά. Τρώτε ένα μικρό δείπνο αρκετά πριν από τον ύπνο και αποφύγετε τα σνακ πριν από τον ύπνο.
1 π.μ. – 3 π.μ. Ήπαρ
Συναίσθημα: Θυμός/ερεθιστικότητα
Λειτουργίες: Το συκώτι είναι υπεύθυνο για την αποτοξίνωση του σώματός μας και την επεξεργασία των συναισθημάτων κάθε βράδυ. Το Ήπαρ αποθηκεύει το αίμα και ρυθμίζει το Chi του σώματος. Συνδέεται με τους τένοντες, τα νύχια και τα μάτια. Σκεφτείτε μια νύχτα που είχατε πιει πάρα πολύ ή μια περίοδο έντονης απογοήτευσης στη δουλειά. Μήπως ξυπνήσατε μεταξύ 1-3 π.μ. και δεν μπορέσατε να ξανακοιμηθείτε;
Από την άποψη της κινεζικής ιατρικής, το συκώτι σας ήταν υπερφορτωμένο και δυσκολευόταν να κάνει τη δουλειά του.
Συμπτώματα ανισορροπίας: Εκρηκτικές εκρήξεις θυμού, εγκλωβισμένα συναισθήματα, δυσαρέσκεια, ευερεθιστότητα, κυκλοθυμία, απογοήτευση, υψηλή αρτηριακή πίεση, διάταση στο στήθος, PMS, πικρή γεύση στο στόμα, διαταραχές του πεπτικού συστήματος, ζάλη, ημικρανία, ευαισθησία στο στήθος, θολή όραση, πτερόεντα μάτια, κόκκινο πρόσωπο, τενοντίτιδα, συχνός αναστεναγμός.
Συμβουλές: Φροντίστε να πίνετε αλκοόλ με μέτρο και να τρώτε το τελευταίο σας γεύμα λίγες ώρες πριν από τον ύπνο. Εξετάστε το ενδεχόμενο ενός καθαρισμού με ολικές τροφές. Κόψτε τον καφέ για μια εβδομάδα και αντικαταστήστε τον με πράσινο τσάι. Βρείτε τρόπους να αντιμετωπίζετε το θυμό και τις απογοητεύσεις σας με υγιή τρόπο. Ασκηθείτε τακτικά.
3 π.μ. – 5 π.μ. // Πνεύμονες
Συναίσθημα: Λύπη/Θλίψη
Λειτουργίες: Οι πνεύμονες ρυθμίζουν το αναπνευστικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, ρυθμίζουν τους ιδρωτοποιούς αδένες και υγραίνουν το δέρμα.
Συμπτώματα ανισορροπίας: Συναισθήματα θλίψης ή θλίψης που δεν έχουν αντιμετωπιστεί, δύσπνοια, εφίδρωση εύκολα, αδύναμη φωνή, ρηχή αναπνοή, κόπωση, βήχας, συχνό κρυολόγημα/γρίπη, πυρετός με ρίγη, πονόλαιμος, ρινική καταρροή, πονοκέφαλος, αλλεργίες, άσθμα, πόνος στο στήθος, χλωμή επιδερμίδα, ξηρό δέρμα, κατάθλιψη, κλάμα.
Συμβουλές: Δοκιμάστε ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμό ή γιόγκα για να βελτιώσετε την πνευμονική σας χωρητικότητα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να λάβετε συμβουλές ή να μιλήσετε σε έναν φίλο για τα συναισθήματα θλίψης ή πένθους. Γράψτε στο ημερολόγιό σας για τα συναισθήματά σας πριν από τον ύπνο κάθε βράδυ.