Πώς να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο και τις ημικρανίες;

Τα βελονιστικά σημεία βρίσκονται κατά μήκος των μεσημβρινών της παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ). Οι επιδράσεις τους μπορεί να είναι εκτεταμένες, επηρεάζοντας τόσο το ίδιο το ανατομικό όργανο, όσο και την λειτουργία που του αποδίδεται στα πλαίσια της ΠΚΙ. Διεγείρονται με διάφορους τρόπους. Εμείς θα τα ενεργοποιήσουμε με πιεσοθεραπεία.

Πώς εφαρμόζουμε την πιεσοθεραπεία;

Εντοπίζουμε το βελονιστικό σημείο και με το δάκτυλό μας κάνουμε απαλά κυκλικές κινήσεις. Οι πονοκέφαλοι συνήθως εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια της εφαρμογής ή 10 λεπτά μετά. Συνήθως, μένουμε στο κάθε σημείο για ένα λεπτό. Εάν ο πονοκέφαλος είναι έντονος, θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα εάν τη διαδικασία την εφαρμόσει κάποιος άλλος. Αυτό συμβαίνει γιατί η δική μας ενέργεια εκείνη τη στιγμή δεν είναι στα επίπεδα που θα έπρεπε ώστε να είμαστε άμεσα αποτελεσματικοί.

Ποια βελονιστικά σημεία μπορούμε να ενεργοποιήσουμε για να μειώσουμε τον πόνο από τον πονοκέφαλο ή την ημικρανία;

1. YinTang (M-HN-3)

Το σημείο βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του μετώπου στην κεντρική γραμμή που περνά από το μέσον του σώματος ανάμεσα στα δύο φρύδια.

Η ενεργοποίηση αυτού του σημείου βοηθά στον πονοκέφαλο, την αϋπνία, το άγχος κ.α. Βελτιώνει και μειώνει τη συμφόρηση της μύτης και των ιγμορείων και αντιμετωπίζει επίσης τις οφθαλμικές διαταραχές. Ανεξάρτητα από αυτά, το σημείο Yin tang έχει ηρεμιστική και αναζωογονητική επίδραση στο σώμα. Είναι ένα σημείο που όταν το μαλάξουμε μας βοηθά να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι καθώς εκεί βρίσκεται το ενεργειακό κέντρο (chakra) azna.

2. Zanzhu BL-2

Βρίσκεται στην εσωτερική άκρη του φρυδιού, πάνω από την εσωτερική γωνία του ματιού. Εντοπίζουμε το σημείο με τους αντίχειρες ακουμπώντας τα άλλα δάκτυλα ελαφρά πάνω στο μέτωπο για στήριξη ή ακουμπώντας τις ρόγες των δακτύλων
οριζόντια κατά μήκος των φρυδιών. Ασκείστε πίεση με τους αντίχειρες με κλίση προς τις κόγχες των ματιών.

3.Tianzhu BL-10

Βρίσκονται ανάμεσα από την ακανθώδη απόφυση του 1ου και 2ου αυχενικού σπονδύλου . Ανακουφίζουν από πονοκέφαλο, ρινική συμφόρηση, πόνο στα μάτια, πόνο στο αυτί και ημικρανία.

4.Shuaigu GB-8

Βρίσκονται ένα δάκτυλο πάνω από την κορυφή του αυτιού ή 2-3 εκατοστά μέσα από τη γραμμή των μαλλιών. Εκεί θα βρούμε ένα μικρό εντύπωμα. Ανακουφίζει τον πόνο στην περιοχή των κροτάφων και την καταπόνηση των ματιών.

5. Hegu (L.I – 4)

Ο μεσημβρινός του Παχέος Εντέρου ταξιδεύει μέχρι το πρόσωπο, οπότε σχεδόν οποιοδήποτε σύμπτωμα που σχετίζεται με αυτή την περιοχή απαιτεί LI4. Το σημείο βρίσκεται στην ραχιαία επιφάνεια της παλάμης, ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο μετακάρπιο οστό, στο ύψος της μεσότητας του δεύτερου μετακάρπιου οστού.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν το χρησιμοποιούμε σε εγκυμονούσες γυναίκες παρά μόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού. Είναι ένα σημείο που χρησιμοποιείται για οποιοδήποτε πόνο ανεξάρτητα από την αιτία ή το σημείο που εντοπίζεται. Ως τοπικό σημείο ευεργετεί τη «μάσκα» του προσώπου.

Οι παράγοντες που προκαλούν το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι πολλοί. Ανάλογα με το αίτιο επιλέγουμε και τα κατάλληλα βελονιστικά σημέια. Τα συγκεκριμένα επιλέχθηκαν επειδή, εκτός από αποτελεσματικά, είναι και πιο εύκολα προσβάσιμα σε κάποιον που θα εφαρμόσει μόνος του την πιεσοθεραπεία.

 

Μαρία Τσόλη,

Ρεφλεξολόγος-Καθηγήτρια Εναλλακτικών Μεθόδων