Κυτταρίτιδα – Αλήθειες και Μύθοι.
Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο ενοχλούνται και προσπαθούν να εξαλείψουν την ανομοιομορφία που εμφανίζεται σε διάφορα μέρη του σώματός τους και είναι η γνωστή σε όλους μας ως κυτταρίτιδα.
Τί είναι όμως η κυτταρίτιδα;
Η ονομασία κυτταρίτιδα δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στην πάθηση. Η κατάληξη -ιτις στην ιατρική σημαίνει φλεγμονή. Η κυτταρίτιδα όμως σαν πάθηση δεν παρουσιάζει καμιά φλεγμονή των κυττάρων, άρα η κυτταρίτις είναι αφλέγμονος κατάσταση. Είναι η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και στον υποδόριο ιστό.
Οφείλεται στην κακή αιμάτωση και τη διόγκωση των λιποκυψελών στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος που εμφανίζεται. Ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του και το δέρμα παρουσιάζει μια εικόνα που μοιάζει με «φλοιό πορτοκαλιού».
Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι παθολογία του Σπλήνα. Ο Σπλήνας και το πάγκρεας θεωρούνται ενιαίο όργανο. Όταν δεν μπορούν να μεταβολίσουν και να κινήσουν την περισσευούμενη υγρασία εμφανίζεται η κυτταρίτιδα.Οι περιοχές στις οποίες εντοπίζεται είναι στους μηρούς, στους γλουτούς, στο στομάχι, στην κοιλιά, στις γάμπες και στα μπράτσα.
Είναι όλες οι κυτταρίτιδες ίδιες;
Υπάρχουν διαβαθμίσεις ως προς τη σοβαρότητα και την εμφάνισή της. Τη διαχωρίζουμε σε τρία στάδια.
- Α’ στάδιο, γνωστή και ως «χαλαρή κυτταρίτιδα»: Xαρακτηρίζεται ως χαμηλού βαθμού και είναι εμφανής μόνο μετά από «τσίμπημα» της περιοχής και είναι πιο εύκολη η αντιμετώπισή της.
- Β’ στάδιο που ονομάζεται και «οιδηματική»: Είναι μέτριου βαθμού και εμφανής μόνο σε όρθια στάση ενώ το δέρμα παρουσιάζει οιδήματα.
- Γ’ στάδιο: Είναι η πιο προχωρημένη μορφή κυτταρίτιδας, που ονομάζεται «συμπαγής», είναι μεγάλου βαθμού, και γίνεται εμφανής τόσο σε όρθια όσο και σε ξαπλωτή στάση. Το δέρμα είναι τραχύ και πονά με την παραμικρή ψηλάφηση.
Τι την προκαλεί;
Ένα πλήθος παραγόντων δημιουργεί αυτό ,το αισθητικό κυρίως πρόβλημα όπως η προδιάθεση, η διατροφή, η απουσία άσκησης, οι ορμόνες, η εγκυμοσύνη, ο χαμηλός μεταβολισμός, η αφυδάτωση, το κάπνισμα, η απώλεια κολλαγόνου, το κακό κυκλοφορικό και η λεμφική στάση. Γι’ αυτό η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι ολιστική έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος και το δέκτη.
Αλήθειες:
- Η κατάλληλη για τον κάθε οργανισμό διατροφή επηρεάζει την κυτταρίτιδα.
- Η έκθεση στον ήλιο βοηθάει στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας γιατί οι ακτίνες UV καταστρέφουν το κολλαγόνο.
- Το μασάζ βελτιώνει την κυτταρίτιδα. Το ήπιο μασάζ συμβάλει τόσο στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας όσο και στην πρόληψή της.
- Οι αυξομειώσεις του βάρους προκαλούν χαλάρωση του δέρματος με αποτέλεσμα η κυτταρίτιδα να είναι περισσότερο ορατή.
- Η κυτταρίτιδα επιδεινώνεται με την ηλικία λόγω της μείωσης των οιστρογόνων.
Μύθοι:
- Οι άνδρες δεν έχουν κυτταρίτιδα: Οι άνδρες παρουσιάζουν κυτταρίτιδα σε περιοχές όπως η κοιλιά σε ποσοστό 10%
- Οι αδύνατες γυναίκες δεν έχουν κυτταρίτιδα.
- H κυτταρίτιδα εξαφανίζεται με τη γυμναστική: Η γυμναστική βοηθάει έμμεσα τονώνοντας το μυϊκό ιστό με αποτέλεσμα η κυτταρίτιδα να είναι λιγότερο ορατή.
- Οι κρέμες μπορούν να εξαφανίσουν την κυτταρίτιδα: Οι εξειδικευμένες κρέμες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του προβλήματος όχι να την εξαφανίσουν.
Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε:
- Σωστή διατροφή με βάση την ιδιοσυγκρασία του δέκτη.
- Συστηματική άσκηση.
- Βιοσυντονισμό
- Εφαρμογή της κατάλληλης μάλαξης μία με δύο φορές την εβδομάδα.
- Χρήση κατάλληλων προϊόντων.
- Αγάπη στον εαυτό μας και τη μοναδικότητά του.
Μαρία Τσόλη,
Καθηγήτρια εναλλακτικών μεθόδων – Ρεφλεξολόγος