Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (Π.Κ.Ι.) είναι ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα με ιστορία τουλάχιστον 3.500 ετών. Διαθέτει συγκεκριμένους διαγνωστικούς κανόνες, θεραπευτικές τεχνικές και δίνει μεγάλη σημασία στην πρόληψη της υγείας.

Η υγεία, σύμφωνα με τη θεωρία της Π.Κ.Ι είναι αποτέλεσμα της αρμονικής ισορροπίας του Γιν και του Γιανγκ, δηλαδή των δύο αντίθετων και συνάμα συμπληρωματικών δυνάμεων που διέπουν όλη τη φύση. Οι βασικές αρχές που διέπουν όλα τα φαινόμενα της φύσης, διέπουν επίσης όλες τις μεταβολές του ανθρώπινου οργανισμού. Η κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού, λοιπόν, στηρίζεται στην κατανόηση ολόκληρου του σύμπαντος. Η γνώση της θεωρίας της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής συμβάλει σε αυτή την κατανόηση, καλλιεργώντας τόσο την αυτοπαρατήρηση όσο και την παρατήρηση της φύσης.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα πως μπορεί να επωφεληθεί κανείς από τη γνώση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (Π.Κ.Ι.):
1. Θα κατανοήσει τους συμπαντικούς νόμους που διέπουν την υγεία και την ασθένεια.

Οι λειτουργίες του σώματός μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις λειτουργίες και τους νόμους της φύσης. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο κιρκάδιος ρυθμός. Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι μια βιολογική διαδικασία που έχει παρατηρηθεί σε πολλούς ζωντανούς οργανισμούς. Παρουσιάζει μια περιοδική μεταβολή στη διάρκεια των 24 ωρών και επηρεάζεται από το περιβάλλον και εξωγενείς παράγοντες, κυρίως από το φως.

Η πιο κατάλληλη ώρα για να κοιμηθούμε είναι στις 21:00 όταν ξεκινά η έκκριση της μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι η “η ορμόνη της νύχτας.” Παίζει σημαντικό ρόλο στους κύκλους ύπνου του σώματος και είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση του κιρκαδιανού ρυθμού του σώματος (φως ημέρας- σκοτάδι νύχτας). Η έκκρισή της παρεμποδίζεται από το φως.

Εάν εμείς συνηθίζουμε να κοιμόμαστε για παράδειγμα στις 2:00πμ τότε εμποδίζουμε την έκκριση της συγκεκριμένης ορμόνης με δυσμενή αποτελέσματα για το ανοσοποιητικό μας, τη δυνατότητα μείωσης του στρες στον οργανισμό μας, την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών κ.α. Επιπλέον, επειδή μεταξύ 01:00-3:00 το συκώτι, βάση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, «ξεκουράζεται» ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως δυσπεψία, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, εκνευρισμό, ημικρανία κ.α.

2. Θα ανακαλύψει την δική του ιδιοσυγκρασία, με τα δυνατά και αδύναμα σημεία της.

Γνωρίζοντας τη θεωρία των πέντε στοιχείων θα γνωρίζει κάθε φορά σε ποιο στοιχείο ιδιοσυγκρασιακά ανήκει. Αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα να ερμηνεύει κάθε φορά τη συμπεριφορά του, τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πράγματα, καθώς και τους λόγους που δυσκολεύεται σε κάποιες συνθήκες.
Ας υποθέσουμε ότι κάποιος ανήκει στο στοιχείο ξύλο. Ενδέχεται να έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στους συνδέσμους και στους τένοντες. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι οι άνθρωποι που πέφτουν συχνά χωρίς κάποια αιτία ή που τραυματίζονται εύκολα. Ο θυμός ή η ευκολία με την οποία θυμώνουν είναι ένα ακόμα παράδειγμα. Από την άλλη, είναι πολύ οργανωτικά άτομα που συνήθως έχουν την τάση να θέλουν να έχουν τον έλεγχο τον δικό τους και των άλλων.

3. Θα μάθει τρόπους για να υποστηρίξει τις αδυναμίες του και να βελτιώσει τα δυνατά του σημεία.

Το να γνωρίζουμε που ανήκουμε ιδιοσυγκρασιακά και ποιες είναι οι τάσεις στη συμπεριφορά μας αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τη συνειδητοποίηση και την αυτοβελτίωσή μας. Το επόμενο βήμα είναι να γνωρίζουμε τους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να ισορροπήσουμε διατηρώντας τα δυνατά μας σημεία και βελτιώνοντας τα αδύνατα.

Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Με πάρα πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, γνωρίζοντας τις καιρικές συνθήκες στις οποίες είμαστε πιο ευάλωτοι, επιλέγοντας την κατάλληλη διατροφή, τα ενδεδειγμένα για την περίπτωσή μας βότανα, εντάσσοντας την κατάλληλη άσκηση στην καθημερινότητά μας, και σταδιακά αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης και αντίδρασής μας.

4. Μέσα από αυτή τη γνώση θα αυξήσει τη συνειδητότητα του και θα βρει στοιχεία για την εξέλιξη που προσδοκά.

Η γνώση αυτή προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία σε κάθε έναν από εμάς να αποκτήσουμε συνειδητότητα μέσω της αυτοπαρατήρησης. Αυτό που μέχρι χθες μας ήταν ακατανόητο σταδιακά αποκτά νόημα και αιτιολογία. Όταν καταλάβουμε και κατανοήσουμε τους λόγους συγκεκριμένων συμπεριφορών και σκέψεών μας είμαστε σε θέση να αλλάξουμε πράγματα, συμπεριφορές και τελικά ολόκληρη τη ζωή μας.

Με αλλαγές, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που μας προσφέρει αυτό το σύστημα, άλλοτε εύκολες άλλοτε πιο δύσκολες θα γινόμαστε μέρα με τη μέρα πιο υγιείς, πιο ευτυχισμένοι και πιο ισορροπημένοι. Επιπλέον, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ανάλογα τους κοντινούς μας ανθρώπους, την οικογένειά μας και κυρίως τα παιδιά μας.

 

                                                                                                                                                              Δημήτριος Γιαννιώτης

                                                                                                                    Καθηγητής εναλλακτικών μεθόδων, Φυσιοπαθητικός

                                                                                                                                                              Μαρία Τσόλη

                                                                                                                    Καθηγήτρια εναλλακτικών μεθόδων, Ρεφλεξολόγος