Ρεφλεξολογία και βελονιστικά σημεία.

Η ρεφλεξολογία είναι μια εναλλακτική μέθοδος η οποία απεικονίζει το ανθρώπινο σώμα κυρίως στα πόδια και στα χέρια. Με ειδικές μαλάξεις και χειρισμούς, ο ρεφλεξολόγος ενεργοποιεί τις νευρικές απολήξεις σε αυτές τις περιοχές. Στη συνέχεια, αυτές μεταφέρουν το ερέθισμα σε όλο το σώμα μέσω των νευρολογικών οδών.

Τα βελονιστικά σημεία βρίσκονται σε ανατομικά εντυπώματα σε όλη την επιφάνεια του σώματος. Βρίσκονται πάνω στην πορεία των μεσημβρινών και έχουν το καθένα τη δική του λειτουργία. Οι μεσημβρινοί είναι κανάλια που ακολουθούν συγκεκριμένη πορεία στο σώμα και μέσα από αυτούς κυκλοφορεί η ενέργεια . Ενεργοποιώντας τα συγκεκριμένα σημεία με πίεση , βελονισμό , ηλεκτροβελονισμό κ.α. η ενέργεια κυκλοφορεί απρόσκοπτα.

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ ρεφλεξολογίας και βελονιστικών σημείων;

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

• Το βελονιστικό σημείο Νεφρό 1(ΚID1) βρίσκεται μεταξύ δεύτερου και τρίτου μεταταρσίου, στην πελματιαία επιφάνεια του ποδιού, στο εντύπωμα της κάμψης του πέλματος. Μερικά από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει είναι πονοκέφαλος, αϋπνία, εξάψεις-διαταραχές εμμηνόπαυσης, βήχας, άσθμα, δύσπνοια, ευερεθιστότητα. Στο συγκεκριμένο σημείο στη ρεφλεξολογία έχουμε το, κατά Eunice Ingham, ηλιακό πλέγμα. Ενεργοποιούμε το σημείο αυτό όταν θέλουμε να μειώσουμε το στρες και όσα αυτό προκαλεί. Δηλαδή, πονοκέφαλο, αϋπνία, δύσπνοια , ευερεθιστικότητα κ.α.

• Το βελονιστικό σημείο Ήπαρ3 (LIV3 ) βρίσκεται μεταξύ 1ου και 2ου μεταταρσίου, στο σημείο που αν γλιστρήσουμε τον δείκτη προς τον ταρσό βρίσκουμε εμπόδιο. Ως τοπογραφικό σημείο επηρεάζει το μπροστινό μέρος του σώματος από το λαιμό έως τα πόδια. Η περιοχή που βρίσκεται το σημείο στη ρεφλεξολογία αντιστοιχεί στο στήθος. Επομένως γνωρίζοντας αυτή τη ιδιότητα μπορούμε να βοηθήσουμε επιπλέον την συγκεκριμένη περιοχή.

• Το βελονιστικό σημείο Τριπλός Θερμαστής 2 (SJ2) βρίσκεται στην ρίζα του παράμεσου, μόλις πριν συναντήσουμε την τέταρτη μετακαρποφαλαγγική άρθρωση. Μερικά από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει είναι ξαφνική απώλεια ακοής, παρωτίτιδα, εμβοές. Η περιοχή του χεριού στην οποία βρίσκεται, στη ρεφλεξολογία αντιστοιχεί στο αυτί και επιδρά ευεργετικά σε κάθε πρόβλημα στην περιοχή.

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η γνώση της ρεφλεξολογίας σε συνδυασμό με τη γνώση των βελονιστικών σημείων και των μεσημβρινών δίνουν στο ρεφλεξολόγο επιπλέον «εργαλεία» που του δίνουν τη δυνατότητα να εργάζεται στοχευμένα και να έχει αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεδομένου ότι η Ρεφλεξολογία και η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (Π.Κ.Ι) είναι συμβατά και συμπληρωματικά συστήματα, σε συνδυασμό, οδηγούν σε συναρπαστικά αποτελέσματα.

Μαρία Τσόλη,

Καθηγήτρια Εναλλακτικώ Μεθόδων – Ρεφλεξολόγος