Διαφορές με βάση το φύλο όσον αφορά την κατάθλιψη

 

Η ταυτότητα φύλου είναι ένα σύνολο κοινωνικών προτύπων που συνδέει ορισμένα χαρακτηριστικά με τα θηλυκά ή τα αρσενικά. ‘Εχει αποδειχθεί ότι δρα ως πιθανή επιρροή στην εμφάνιση ορισμένων προβλημάτων ψυχικής υγείας, με την κατάθλιψη να συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το φύλο δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μόνος καθοριστικός παράγοντας για το πώς διαμορφώνεται η ψυχική υγεία κάποιου.

Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την κατάθλιψη περιλαμβάνουν:

  • Δυσμενείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας
  • Τάση προς τον νευρωτισμό (ανταπόκριση με αρνητική επίδραση σε στρεσογόνα γεγονότα).
  • Μια γενετική σύνδεση με συγγενή πρώτου βαθμού με διάγνωση MDD.

Το φύλο μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται και διαμορφώνεται η ψυχική υγεία ενός ατόμου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA), οι γυναίκες έχουν 1,5-3 περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη. Αυτή η διαφορά με βάση το φύλο γίνεται σημαντική μόνο γύρω στην ηλικία των δέκα ετών και παραμένει μέχρι τη μέση ηλικία. Τότε, τα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ γυναικών και ανδρών γίνονται και πάλι παρόμοια. Η διαφορά στα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ γυναικών και ανδρών έχει τεκμηριωθεί σε όλο τον κόσμο και εμφανίζεται σε όλες τις χώρες και τους πολιτισμούς.

Τι κάνει, λοιπόν, τα κορίτσια και τις γυναίκες πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη;

Οι έρευνες υποδεικνύουν διάφορους πιθανούς παράγοντες, οι οποίοι μαζί προσφέρουν μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες και οι άνδρες αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση, και ίσως την ψυχική υγεία στο σύνολό της.

1.Συναισθηματική εναρμόνιση έναντι της αίσθησης του οργανισμού

Στο σύνολό τους, τα κοινά συμπτώματα κατάθλιψης μεταξύ των γυναικών αναδεικνύουν μια σειρά από σχετικούς παράγοντες. Για αρχή, οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο συναισθηματικά συντονισμένες από τους άνδρες, γεγονός που τις βοηθά να αναγνωρίσουν αν μπορεί να αντιμετωπίζουν κατάθλιψη. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να αναμασούν (ή να εστιάζουν έντονα και αρνητικά) σε αρνητικά συναισθήματα και συμπτώματα δυσφορίας. Αυτή η ροπή έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Επιπλέον, οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να επικοινωνήσουν την ανάγκη τους για υποστήριξη ψυχικής υγείας, μεταξύ άλλων και σε περιπτώσεις κατάθλιψης. Ως αποτέλεσμα, περισσότερες γυναίκες διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται για την πάθηση αυτή.

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν επίσης μια σειρά από σωματικές, ορμονικές αλλαγές, που συνδέονται με τη γονιμότητα και τη μητρότητα, οι οποίες μπορεί να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση κατάθλιψης.

Τέλος, και όχι λιγότερο κρίσιμο, έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες τείνουν να έχουν χαμηλότερη αίσθηση κυριαρχίας, ή την πεποίθηση ότι μπορούν να ελέγχουν και να επηρεάζουν αυτό που τους συμβαίνει. Η συσχέτιση μεταξύ του φύλου, της κυριαρχίας και της εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων είναι ίσως πιο εμφανής μέσω του συμπτώματος της απελπισίας.

2.Καλύπτοντας τον πόνο τους

Μια κορυφαία υπόθεση σχετικά με τη διαφορά στα ποσοστά κατάθλιψης που σχετίζονται με τα δύο φύλα υποδηλώνει ότι πολλές περιπτώσεις κατάθλιψης μεταξύ των ανδρών δεν διαγιγνώσκονται. Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό ποσοστό των ανδρών που παλεύουν με αυτή την κατάσταση είναι στην πραγματικότητα πολύ υψηλότερο.

Οι λόγοι για την υποδιάγνωση των ανδρών με κατάθλιψη σχετίζονται κυρίως με τα εκδηλωμένα συμπτώματά τους και τη ζήτηση βοήθειας. Πρώτον, οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί να αντιμετωπίζουν κατάθλιψη και μπορεί να παραμερίσουν τις καταθλιπτικές σκέψεις ή τα συναισθήματα αντί να τα αντιμετωπίσουν συνειδητά.

Δεύτερον, όσοι αναγνωρίζουν ότι υποφέρουν, συχνά διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια για την ψυχική υγεία. Η παραδοχή της ευαλωτότητας μπορεί να είναι δύσκολο να συμβιβαστεί με μια παραδοσιακά αρρενωπή, σκληρή και στωική εικόνα με την οποία ταυτίζονται πολλοί άνδρες. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνδρες ,που παλεύουν με θέματα ψυχικής υγείας, επιλέγουν να τα αντιμετωπίσουν μόνοι τους αντί να ζητήσουν βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Τέλος, τα καταθλιπτικά συμπτώματα που είναι πιο συνηθισμένα μεταξύ των ανδρών, όπως ο θυμός, η ανησυχία και η εμπλοκή σε επικίνδυνες συμπεριφορές, μπορεί να δημιουργήσουν ένα φαινόμενο “καμουφλάζ”. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάποιοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορούν να μην διαγνώσουν κατάθλιψη και αντ’ αυτού να αποδίδουν τα συμπτώματά τους στο στρες ή στην προσωπικότητά τους.

3.Αναζήτηση υποστήριξης ψυχικής υγείας

Η κατάθλιψη και άλλα ζητήματα ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, παρεμποδίζοντας πτυχές της ζωής του. Καθώς το στίγμα της ψυχικής υγείας συνεχίζει να αμφισβητείται, όλο και περισσότεροι από όσους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, ανεξαρτήτως φύλου, απευθύνονται σε άλλους για βοήθεια.

Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να πάσχει από κάποια κατάσταση ψυχικής υγείας, μιλήστε με τον γιατρό σας. Εξετάστε τις διαθέσιμες θεραπείες κατάθλιψης που έχουν αναγνωριστεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους και σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε διαδικτυακά ή προσωπικά δίκτυα υποστήριξης.

Πηγή: #brainsway.com